👛

Höjd avgift från januari 2023

Publicerat
December 4, 2022

Det är nog ingen av er som missat att det råder hög inflation just nu och att priserna skenar. Tyvärr är det något som vi i föreningen också märker av och som kommer påverka oss. Vi i styrelsen har under vårt senaste möte diskuterat kommande års budget och nu när priserna skenar ser vi att vår ekonomi kommer påverkas negativt.

Kostnaderna för värme, el och sophämtning är några tydliga exempel där priserna snabbt har gått upp, men vi märker även ökade kostnader på andra tjänster och inköp när vi behöver göra underhåll och renoveringar.

Därför tog vi ett svårt beslut på senaste mötet, att höja avgifterna i föreningen med 3 % från och med januari 2023. Denna höjning av avgifterna täcker dock ändå inte våra ökade kostnader men vi har en hel del pengar sparade från tidigare år. Vi alla har ju ökade levnadskostnader nu och därför tycker vi i styrelsen att detta är bästa vägen framåt nu, alltså en måttlig höjning och att täcka förlustresultat med föreningens sparade medel.

Vi kan ju inte veta hur länge denna lågkonjunktur pågår med en hög inflation men vi bevakar läget och har inställningen att en liten höjning varje år är bättre än EN chockhöjning när pengarna inte längre räcker.

Vår fastighet börjar också bli “gammal” så under de kommande 10 åren är det flera stora renoveringar som troligen behöver göras. Därför är det också viktigt att vi har en hel del pengar sparade för detta.

Styrelsen kommer såklart fortsätta att jaga kostnader och försöka minska på föreningens utgifter. Exempelvis ser vi att övergången till att själva sköta utemiljön inom föreningen troligen kommer ge en klar besparing under nästa år. Vi har också en stor fördel i att nästan 4/5 av vårt lån på fastigheten är bundet till en mycket låg ränta.

Med andra ord är det ingen stor katastrof just nu men vi tänker långsiktigt och försöker skapa en hållbar ekonomisk plan, och som ett led i detta blir alltså tyvärr avgifterna något högre framöver. Jag hoppas att ni alla, trots detta, får en fin juletid och en bra start på det nya året.